Tillbaks till arkivet

Vimek får största ordern någonsin!

June 30, 2016


Fredrik Lundberg, VD Vimek AB och Nikolai Malyshev, Directror Bellesexport i samband med avtalets undertecknande.
Fredrik Lundberg, VD Vimek AB och Nikolai Malyshev, Directror Bellesexport i samband med avtalets undertecknande.Skogsmaskinstillverkaren Vimek i Vindeln har fått sin största order i företagets historia. Affären omfattar 126 skotare och skördare och är värd 160 miljoner kronor. Kunden är det vitryska statliga företaget State Forest Enterprises och hela affären finansieras via Världsbanken.

Vitryssland satsar stort för att utveckla ett miljövänligt skogsbruk och har beviljats ett lån av Världsbanken på 40 miljoner dollar öronmärkta för det. Som en del i projektet investerar State Forest Enterprises i ett stort antal miljövänliga och lätta skogsmaskiner. För att få leverera maskinerna har Vimek deltagit i en offentlig upphandling i tuff konkurrens med sju andra skogsmaskinstillverkare. Upphandlingen har omfattat fyra olika maskinmodeller och storlekar varav Vimek kommer att leverera två.

— Det känns naturligtvis mycket roligt. Det här kommer att säkra vår produktion under lång tid. I dagsläget är det 126 maskiner som ska levereras under ca 3 år, men slår allt väl ut kan volymerna bli ännu högre, berättar Fredrik Lundberg, VD för Vimek.

Totalt handlar affären om 126 kompletta skogsmaskiner fördelade på 74 skördare av modellen Vimek 404 T6 och 52 skotare av modellen Vimek 610.2.

— I och med Världsbankens finansiering, är det en mycket trygg affär för oss, säger Fredrik.

Förutom leveransen av maskinerna så kommer även eftermarknadsarbetet med service, support och reservdelar att betyda en ökad försäljning, bemanning och expansion.

—Inte nog med att vi har en lång och säkrad orderstock, reservdelsbehovet kommer också öka markant under de kommande fem åren. Detta skapar stora möjligheter för våra fortsatta expansionsmöjligheter samt ökar vår konkurrenskraft tack vare ökade volymer, sägerFredrik Lundberg.
Leder till nyanställningar

Vimek har under några år successivt förstärkt sin organisation, inom både marknad, produktion, konstruktion, utveckling och eftermarknad. Arbetet med att produktutveckla, montera och färdigställa kompletta maskiner kommer även i fortsättningen att ske i fabriken i Vindeln vilket ger behov av ytterligare nyanställningar.

— Vi har en tydlig plan för att hantera vår stora volymökning. Redan under förra hösten rekryterade vi tre nya montörer och nu när upphandlingen är klar kommer vi att fortsätta den redan påbörjade rekryteringsprocessen, säger Fredrik Lundberg.


Vimek är en marknadsledande tillverkare av lätta maskiner för det skonsamma skogsbruket. Företaget, med anor från början av 1900-talet, beläget i Vindeln i Västerbotten, omsätter drygt 62 mkr, och har ca 25 medarbetare. Vimek har återförsäljare runt om i Sverige samt i ett flertal andra länder runt om i världen.

Vimek ingår i Cranab Group (Cranab, Slagkraft, Vimek och Bracke Forest) som samverkar för att vara världsledande inom hållbart skogsbruk, från plantering till slutlig hantering. Cranab Group har totalt ca 200 anställda.