Tillbaks till arkivet

Skogen och jorden tog plats mitt i stan

September 16, 2016

dsc_0610-collage
Bildhuggeri med motorsåg, täljning, Komatsu skotare, jakt och vilt och simulator. Det fanns mycket att uppleva och se under jorden och skogen i stan.


För nionde året i rad ordnades det populära evenemanget Jorden och skogen i stan, den 14 och 15 september på campus i Umeå. Cirka 1 600 elever och lärare i 68 klasser från Umeå och dess kranskommuner flyttade ut klassrummet en dag, för att lära om jord- och skogsbruk. Arrangemanget vänder sig till klass 4-6 och totalt fanns totalt 23 stationer att besöka.


Skogstekniska klustret bidrog till arrangemanget genom att hjälpa Skogen i Skolan med en station där eleverna fick prova på att tälja i trä på ett säkert sätt.

-Att få prova att tälja i trä har många av barnen tyckt varit roligt och aktiviteten har fyllt ett behov av att få göra något koncentrerat och nästan meditativt som konstrast till de lite mer fartfyllda stationerna säger Lena Jonsson, projektledare vid Skogstekniska klustret.

-Vi har dessutom bara behövt delat ut ett enda plåster under de två dagarna och då har ändå nästan 500 elever suttit och täljt en stund så vi får verkligen säga att vi har lyckats med säkerheten också!

I år fick eleverna också veta mer om hur satelliter och drönare används inom skogsbruket.

– Skogsbruket är på väg att lyfta från marken mot rymden. GPS har använts ett tag, men drönare är väldigt nytt och något man kan ha stor nytta av. Vid exempelvis stormfällning kan man skicka upp drönare som kan se var träden ligger, vilket sparar pengar, tid och miljö, berättar Olof Bergvall, kommunikatör, Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Umeå.

Eleverna får också gå en tipspromenad med GPS i skogen. Bakom stationen "Satelliter och drönare visar vägen" på Jorden och skogen i stan, står SLU, Skogssällskapet, Holmen och Martinsons.