Tillbaks till arkivet

Komatsu Forest på Skogsnolia: Den största skördarlanseringen någonsin inleder en ny skogsmaskinsepok

June 1, 2015
Proact

1984 är en milstolpe inom skogsnäringen. Då presenterades i Umeå världens första regelrätta engreppsskördare, Volvo BM Valmet 901. Presentationen skedde på Skogsnolias allra första mässa. Numera heter skogsmaskinföretaget Komatsu Forest. Och 2015 väljer Komatsu Forest att presentera sin största maskinlansering genom tiderna på hemmaplan – i monter A3 på Skogsnolia.

Skördarlanseringen är inte bara Komatsus mest omfattande någonsin. Det är början på en helt ny era - precis som det var med lanseringen av engreppsskördaren 1984. Komatsus nya skördarkoncept innehåller tre uppdateringar och premiär för världens hittills största skördare. Miljövänligare fyrstegsmotorer, unika samkörningsegenskaper mellan kran, aggregatfunktioner och transmission, bekvämare hytter och bättre sikt för föraren är gemensamt för alla fyra skördarna, där modellerna 901, 911 och 931 är uppdaterade medan 951:an är helt ny. Komatsu 951 är världens hittills största skördare med viktklassen 23,6 ton. Den kan utrustas med ett större skördaraggregat och hydraulsystemet är effektreglerat mot dieselmotorn och har klassens största hydraulkapacitet på 584 l/min. Utvecklad tryck- och flödesoptimering gör att det går att köra flera kran- och aggregatoperationer samtidigt med maximal effekt, t ex att samtidigt svänga kranen, mata ut stocken och förflytta maskinen.

Systemet är uppbyggt med tre stycken kretsar. En krets/pump används till att driva maskinens transmission. De båda andra kretsarna använder två olika pumpar vilka skapar två separata kretsar med separata tryck och flöden. Effekten blir ett enormt högt oljeflöde till maskinens samtliga funktioner. Tack var det har motorvarvet minskat. Det har gjort att maskinerna bränsleförbrukning sjunkit avsevärt. Alla modellerna kommer att visas på Skogsnolia 11-13 juni. Där kommer Komatsu Forest också att bland annat premiärvisa ett helt nya aggregat, det nya service- och underhållssystemet ProAct 2.0 samt fleetmanagementsystemet MaxiFleet.

Skogsnolia är sedan 1984 en av de viktigaste skogsmässorna i Sverige med drygt 200 utställare och 14 000 besökare. 2015 års Skogsnolia arrangeras 11-13 juni i Hörnefors, tre mil söder om Umeå.