Tillbaks till arkivet

Japaner tog del av svenskt skogsbruk

September 30, 2016
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En japansk delegation på 18 personer, bestående av forskare och skogstentreprenörer, besökte Västerbotten och Norrbotten under två dagar i början av veckan. Temat för resan var skogsbruk och energi.


Delegationen landade på måndag morgon och startade med ett intressant besök på Komatsu forest. Därefter besökte gruppen Umeå energis anläggning på Dåvamyran och den första dagen avslutades med att gruppen fick besöka en avverkning i Varmvattnet, Tavelsjö. Under kvällen så flög hela delegationen upp till Kiruna och programmet fortsatte under tisdagen med att Erik Levén på Sveaskog följde gruppen ut och visade en avverkning i trakterna av Tärendö. Resan avslutades med ett litet besök i Abisko nationalpark.

-Besöken i både Umeå och Kiruna var väldigt lyckade och har öppnat upp dörrar för fortsatt samarbete säger Professor Hideo Sakai, Tokyos universitet.

-Delegationer som vill veta mer om svensk skogsskötsel- och skogsteknik tar ofta kontakt med Skogstekniska klustret då vi kan liknas vid en blinkande fyr som tydligt visar vägen. Klustret har ett bra nätverk vilket gör det möjligt för oss att hitta den efterfrågade kompetensen, säger vd Maria Hedblom, Skogstekniska klustret.