Tillbaks till arkivet

Iggesund Forest investerar tungt i Strömsbruk

January 12, 2016
erikmolinI somras monterades taket av för att kunna lyfta ner en ny robotcell till en nygjuten betongplatta i fabriken på Iggesund Forest i Strömsbruk utanför Hudiksvall. Sedan dess har den tolv ton tunga robotcellen installerats och provkörts och i dagarna tas den i bruk för produktion.


Investeringen på drygt sex miljoner kronor är den enskilt största som företaget gjort.

– Investeringen består av en fleroperationsmaskin som med hjälp av en robot hanterar och utför flera moment samtidigt förutom laddning och tömning, vilket innebär en rejäl effektivisering och skapar kapacitet för att kunna producera större volymer, säger Erik Molin, platschef sedan tre år.

Iggesund Forest är världens näst största tillverkare av maskinsvärd till det mekaniserade skogsbruket. Endast amerikanska Oregon är större. I Skandinavien är man den största och enda tillverkaren med egen produktion.

– Inte illa för att vara ”en liten röd stuga i Strömsbruk”, säger Erik Molin och skrattar. Efterfrågan på maskinsvärd av god kvalitet har ökat och nu spänner Iggesund Forest, som ingår i P.Wikström-koncernen tillsammans med Olofsfors AB, bågen ytterligare.  Gustav Nyrén, som projektlett investeringen, menar att de positiva effekterna av robotcellen inte enbart gäller effektivisering och volymökning.

– Även arbetsmiljön påverkas väsentligt. Tidigare har vi haft många manuella lyft som nu elimineras, vilket minskar risken för personalskador. Vårt arbetsmiljöombud har varit med i hela processen, liksom vår försteman för fräsningen, och deras erfarenhet och kunskap har bidragit till den lösning vi valt.

Läs mer om investeringen och se video om roboten på:

http://www.helahalsingland.se/halsingland/nordanstig/tung-investering-i-stromsbruk-robot-ska-jobba-dygnet-runt-exporten-blir-mer-och-mer-viktig

http://www.iggesundforest.se/nyheter/nya-robotcellen-i-drift-nu-oekar-vi-kapaciteten