Tillbaks till arkivet

Göran Persson och Maria Hedblom invigningstalar på Skogsnolia

May 11, 2015
skogsmassa 15
Foto: Nolia AB

 
Torsdag den 11 juni kl 12 invigs Skogsnolia 2015 av Sveaskogs ordförande Göran Persson och Maria Hedblom, Skogstekniska klustrets VD. Mässområdet ligger i Hörnefors, 30 km söder om Umeå och i anslutning till E4. Branschmässan pågår i tre dagar och intresset är mycket stort för denna mötesplats för skogsfolk av alla slag.Skogsnolia är den enda mässan under 2015 där skogsmaskintillverkarna visar upp sina maskiner.
– Eftersom det är fyra år sedan Skogsnolia hölls senast finns ett uppdämt intresse. Ett bättre tillfälle att i norra Sverige exponera sig mot skogsfolket återkommer inte förrän 2019, så många har tagit vara på tillfället, säger Skogsnolias projektledare Kristin Olsson.

– Lägg sedan till att vi har det Skogstekniska kluster, en av världens ledande skogsfakulteter och en av världens ledande skogsmaskinstillverkare alla placerade i Umeå bara ett par mil från mässområdet, fortsätter Kristin Olsson.


Mässan mitt i branschen

Skogsnolia arrrangerades första gången 1984.

–När jag prickade av på en karta upptäckte jag att huvuddelen av Sveriges företag som sysslade med skogsmaskinteknik fanns i norra Sverige, säger Åke Sandström som då var mässchef.

Sedan dess har kartbilden blivit allt tydligare.Det är uppenbart att Skogsnolia arrangeras mitt i branschen. Skogstekniska klustrets företag finns från Malå kommun i norr till Hudiksvalls kommun i söder. Jämte sina underleverantörer svarar medlemsföretagen för merparten av jobben inom skogsmanskinbranschen i Sverige. Och klustret är pådrivande när det gäller samverkan mellan företagen och akademisk forskning och utbildning.

– På så sätt blir klustret en nyckelaktör för dialog mellan dem som kommer att påverka framtidens skog och uppfinna morgondagens skogsmaskin, säger Maria Hedblom.


Det personliga mötet

Idag finns mycket lättillgänglig information på Internet men det personliga mötet och erfarenhetsutbytet har fortfarande stor betydelse. Skogsnolia är en inarbetad mötesplats där kunder får tillfälle att se produkter och ha givande möten med produktexperter, tekniker och säljare.

När Komatsu Forest gör sin största maskinlansering hittills är det därför ingen slump att världspremiären av de nya skördarna blir på Skogsnolia.

– Det ska bli roligt att visa upp dem för en bred, intresserad och kunnig publik på Skogsnolia, säger Peter Hasselryd, Komatsu Forests försäljningschef i Sverige. Mässan ligger rätt i tid och är också den första riktigt stora samlingsplatsen för branschen sedan vi premiärvisade skördarna i höstas. Att mässområdet ligger så nära ger speciellt goda förutsättningar för mässdeltagandet och möjlighet att ge besökarna en givande upplevelse och att träffa nyckelpersoner från vår organisation, menar han.


100 Mbit rakt ut i skogen

Under mässan levererar T3 fast bredband via fiber rakt ut i skogen. Internetuppkoppling har blivit allt vanligare för skogsmaskiner och skogsbruk. Digitala kartor, arbetsordrar och maskinunderhåll på distans ger nya möjligheter till ett effektivare skogsbruk. Det är numera möjligt att från en dator eller smartphone hålla koll på, samordna och optimera produktionen. Skogsmaskinerna kan nära nog följas i realtid, det går att snabbt se var alla maskiner befinner sig, följa produktionen och driften samt ge support på distans. När Skogsnolia lockar närmare 200 utställare och skogsmaskintillverkare att ställa ut i ett skogsområde är snabb internetuppkoppling därför efterfrågat. Under Skogsnolia erbjuder mässan ett nytt system för mässdeltagande. Via sociala medier som Facebook och Linkedin ska deltagare enkelt kunna berätta för sina vänner att de deltar på mässan.

Koordinater: Lat: 63.654755 Long: 19.906411