Premiär för världens största skördare

Postad: 02 Nov 2014, 16:54 | Författare: | Kategori: Nyhet

Komatsu 951

Komatsu 951

Komatsus nya skördarkoncept innehåller tre uppdateringar och premiär för världens hittills största skördare. Miljövänligare motorer, bättre förarergonomi och effektivare samkörning mellan kran, aggregat och transmission utmärker konceptet.

År 1984 presenterades världens första regelrätta engreppsskördare, BM Valmet 901, tillverkad hos Umeå Mekaniska. Skördarna hade tidigare byggts på skotare, men nu introducerades en specialmaskin av en egen fyrhjulig ramstyrd traktor med en fyrcylindrig dieselmotor. Hytten och kranen satt på samma svängkrans och var fullt roterande, vilket gjorde att föraren hela tiden hade arbetsfältet mitt fram – en för sin tid helt ny teknisk lösning. Dessutom var skördaren utrustad med det första datorbaserade mätsystemet.

Valmet 901

BM Valmet 901

När Komatsu Forest nu trettio år senare har världspremiär i Umeå för fyra nya skördare har dessa inte mycket mer än den röda färgen gemensamt med 901:an.

–Det här är inte bara vår mest omfattande skördarlansering någonsin. Det här är början på en helt ny era, säger Tobias Ettemo, produktchef på Komatsu Forest.

Miljövänligare fyrstegsmotorer, unika samkörningsegenskaper mellan kran, aggregatfunktioner och transmission, bekvämare hytter och bättre utblick för föraren är gemensamt för alla fyra skördarna, där modellerna901, 911 och 931 är uppdaterade medan 951:an är helt ny.

Komatsu 951 är världens hittills största skördare med viktklassen 23,6 ton. Den kan utrustas med ett större skördaraggregat och hydraulsystemet  är effektreglerat mot dieselmotorn och har klassens största hydraulkapacitet på 584 l/min. Uvecklad tryck- och flödesoptimering gör att det går att köra fler kran- och aggregatoperationer samtidigt med maximal effekt, t ex att samtidigt svänga kranen, mata ut stocken och förflytta maskinen.

RSS
Facebook
Twitter
LinkedIn