40 år med Cranab

Postad: 25 Jul 2012, 09:57 | Författare: | Kategori: Nyhet

Hans Eliasson har aldrig släppt taget om Cranab sedan han började där som konstruktör år 1972. Ägarskiftena har varit många och Hans är tillbaka som ägare för andra gången. ”Cranab är min baby.”

 ­–  Det har varit en brokig resa sedan jag började på Cranab för 40 år sedan. När jag kom hit ägdes företaget av AllanJonsson och Karl-Ragnar Åström. Karl-Ragnar hade grundat Ålö Maskiner och gjorde frontlastare. Sedan sålde de Cranab till Jonsereds som ville stärka sin position på kranmarknaden. Efter den försäljningen  har det bara fortsatt med olika ägare, säger Hans Eliasson, Cranabs ordförande,  som tillsammans med VD Fredrik Jonsson har ägt företaget sedan 2005.

Cranab grundades av Allan Jonsson. Han sålde ABS-grävare, en lingrävare som monterades baktill på stora jordbrukstraktorer på 50-talet, då man började med skogsdikning.

– Grtävmaskinerna hade för litet att göra på vintern och Allan funderade på om man kunde lasta timmer med dem. Jordbruktraktorer hade börjat användas i skogen och man kopplade olika kälkar och vagnar till traktorerna. Allan byggde sin första kran 1960 och startade  Cranab 1963. Det passade ju väldigt bra då. Sandbergs Mekaniska i Stensele byggde en skotare. Där kom Cranab in och fick väldigt bra samverkan. I och med att Sandbergarna växte fick Cranab bra avsättning. Och så var det ju Bröderna Anderssons Verkstäder i Rossön som gjorde vagnar till ANA i Nyköping. ANA sålde Massey–Fergusson i skogen och vi fick väldigt bra kontakt med ANA.

Hans Eliasson började som konstruktör på Cranab 1972 och blev så småningom platschef och VD i Cranab hos de ägare som avlöste varandra med några års mellanrum. Han ägde även företaget några år tillsammans med Karl-Ragnar Åström och Ålös VD Nils Byström. De köpte Cranab 1982 och Cranab utvecklades positivt och hade god lönsamhet.

– Jag var till och med börs-VD en tid. Cranab gick in på börsen 1985, vi var listade på OTC fram till 1988, då Valmet Logging köpte Cranab som blev dotterbolag i koncernen.

Några år sedan utnämndes Hans till koncernchef för Valmet Logging och blev på det sättet involverad i omstruktureringen av skogsmaskinbranschen i Finland. Men Hans var fortfarande formellt VD för Cranab och styrelsens ordförande.

– Komatsu kom in 2004 och bildade KomatsuForest. Jag var med och sålde skogsmaskintillverkningen till japanerna. Vi hade ett avtal om att jag skulle vara CEO ett år till och sedan senior adviser. Med nya ägare brukade det alltid bli snack om Cranabs vara eller inte vara, det handlade mycket om outsourcing och core business. Men japanerna förde en konstruktiv diskussion om en industriellt långsiktig lösning med Cranab som underleverantör. Och då sa jag, att om Cranab skulle vara ett problem, kanske jag är en del av lösningen.  Jag började prata med Fredrik Jonsson på Slagkraft och det slutade med att vi gick ihop och köpte Cranab.

– Jag var 59 år och skulle fylla 60 när jag gick upp på Swedbank i Umeå och lånade pengar för att köpa det här och då tänkte jag att man är väl inte riktigt klok. Men det var ju min baby och jag ville visa att det gick att göra nånting av det här.

2005 blev alltså Hans Eliasson ånyo ägare till Cranab, denna andra gång tillsammans med Fredrik Jonsson, son till grundaren Allan Jonsson.

– I fjorton år var jag chef för det som idag är Komatsu Forest, men Cranab låg liksom nära mig hela tiden. Jag har ju velat att det här skulle gå bra. Ända sedan jag började för 40 år sedan.

RSS
Facebook
Twitter
LinkedIn